Ingatlan fejlesztés
[Bezár]
|
Cégfilozófia
A gabion szerkezetek széleskörű alkalmazásával a technológia környezet-, ember-, és természetbarát jellegére hívjuk fel a figyelmet. Jól képzett szakembereink (a tervezés, kivitelezés terén) gondoskodnak a magas minőségi és esztétikai színvonalról. Meggyőződésünk, hogy a kő és fém kreatív kapcsolata az építészet számos területén hangsúlyosabb szerepet érdemelne, mint amekkora szerepet ma kap, ugyanakkor a különbözőbbnél különbözőbb szerkezetek helyes megépítéséhez nélkülözhetetlen a jól képzett szakembergárda, mellyel mi rendelkezünk, legyen szó tervezésről, tanácsadásról vagy kivitelezésről.

Szeretnénk magunk körül közel s távol sok KOBOX gabiont, elégedett vevőket látni.
A Technológia
Gabion a 16. században
Az ókori római építészeti találmányt a XX. század derekán olasz mérnökök újragondolták, majd német mérnökök tökéletesítették. A Gabion olasz eredetű kifejezés, eredeti jelentése „ketrec”. A 16. században már elkezdték katonai céllal alkalmazni a homokkal, földdel töltött hengeres „ketreceket” . Később az erózió ellen védekeztek kővel teletöltött gabionnal.

Érdekesség: Leonardo da Vinci nevéhez köthető az ún. Corbeille Leonard (=Leonard kosár), melyet a milánói San Marco vár építésénél gabionként alkalmaztak.
Gabion típusok
Alapvetően 2 fajta gabiont különböztetünk meg: a fonott, sodrott hálósat és a hegesztett hálósat. Anyagukban, megjelenésükben, de elsősorban felhasználási területükben különböznek egymástól:
Szempont Hegesztett hálós gabion Sodrott hálós gabion
Teherviselés A hegesztett típusnál nem a rács, hanem a drót (illetve egészen pontosan a hegesztett pont) viseli a terhet, törés esetén pedig az egész terhet a legközelebbi hegesztett pont veszi át, így akkumulálódik a teher egy pontra. Egy drót szakadása 12% szakítószilárdság csökkenéshez vezet. A fonott drótrács egyenletes módon képes megosztani a terhelést és törés esetén a tört rácsra eső terhelés egyenletes módon feloszlik a többi rács között, így a törés nem befolyásolja a szomszédos rácsok teherbírását. Egy drót szakadása 2% szakítószilárdság csökkenéshez vezet. A fonott drótrács egyenletes módon képes megosztani a terhelést és törés esetén a tört rácsra eső terhelés egyenletes módon feloszlik a többi rács között, így a törés nem befolyásolja a szomszédos rácsok teherbírását. Egy drót szakadása 2% szakítószilárdság csökkenéshez vezet.
Rugalmasság, merevség Merev konstrukciót alkot a hegesztett háló. Nem deformálódik, alak és formatartó. A hegesztett, íves elemekre is ez jellemző. Jól alkalmazkodik a terepi adottságokhoz, lekövethetők vele a felszín görbületei.
Bevonat Tüzihorganyzott, AlZn bevonatos, a - DIN-EN-ISO 1461 szabványnak megfelelően. Horganyzott, AlZn bevonatos, indokolt esetben kaphat PVC bevonatot is.
Építés Rendkívül kreatívan alkalmazható, abszolút egyedi igényekhez igazítható. Előre gyártott, standard méretekből, meghatározott módon építhető.
Megjelenés Tökéletes síkok, pontos illesztések, egyenes vonalak jellemzik. Kialakíthatóak sík homlokzatok, egyenes vonalak kevésbé.
Javasoljuk Ott, ahol számít a megjelenés, a pontosság, és ahol elengedhetetlenek a tökéletes síkok, illesztések. Ott, ahol fontos a terepre való illeszkedés, ahol nem fontos annyira az esztétikum, vizes közegbe.
Főbb felhasználási területek Közterekre, családi házas környezetbe, kertekbe, kerítésnek, padnak, asztalnak, térhatárolónak Eróziógátlás, mederburkolás
Támfal, (víz)part-védelem
  Támfal, (víz)part-védelem Támfal, (víz)part-védelem
Támfal, (víz)part-védelem Támfal, (víz)part-védelem
A KOBOX gabion jellemzői
 • Esztétikum
  Az organikus anyag (kő) és az egyszerű forma mindenféle térbe harmonikusan beilleszthető, az arányok és színek helyes megválasztásával.
 • Formai stabilitás
  Hegesztett hálóink rendkívül formatartóak, az egyenes vonalak, tökéletes síkok jellemzik a hegesztett hálós szerkezetet. Vannak olyan esetek, amikor kívánatos lehet, hogy az anyagnak (fémhálónak) legyen némi rugalmassága, pl: vizes közegben, rézsűkön, ezekre az esetekre használhatóak a sodrott hálós gabionjaink.
 • Gyors építhetőség
  Az előre legyártott fémhálók, rögzítő-, kötőelemek, lehetővé teszik a szerkezetek gyors összeépíthetőségét, a gépiesített kőtöltés jelentősen lerövidíti az alapjában véve is kedvező gabion építési időt.
 • Gazdaságosság
  A kivitelezés gyors, alacsony az élőmunkaigénye (pl: egy falazott kerítés építéséhez képest harmad annyi élőmunkát és időt igényel egy ugyanakkora gabionkerítés felépítése). Az építést követő legkevesebb 55 éven keresztül fenntartási igénye sincsen a jól kivitelezett szerkezetnek.
 • Tartósság
  A kő örök, a fém erős, és a szabványos horganyzásnak köszönhetően tartós is, a technológia pedig precíz, ezért a KOBOX gabion generációkon át gond nélkül szolgálja tulajdonosait/használóit, legyen az kerítés, támfal, virágtartó, vagy akár kerti pad.
 • Környezetbarát
  A KOBOX kizárólag 100%-osan újrahasznosítható anyagokat alkalmaz (kő, fém). A természetes megjelenésű szerkezeten lehetséges gyors növekedésű futónövényekkel való betelepítés is.
  Vízáteresztő képessége miatt vízelvezető/drén funkciót is betölt.
  Többször felhasználható: szétszedhető, újraépíthető, rövid távú projektekhez is ideális. A rács és kő is teljes egészében újrafelhasználható.
Ingatlan kivitelezés
Ingatlan kivitelezés